01.09.12

sestdiena, 1. septembris

iesāku revidēt savu dzīvi un paradumus. nonācu pie secinājuma, ka būtu lieliski izmest no lietojamo produktu saraksta alkoholu, kafiju un cukuru. bet par tiem trijiem citreiz visus par un pret.

atcerējos, ka pēdējo reizi, kad plānoju pārstāt lietot cukuru man kāds teica, "labāk būtu pārstājusi lietot sāli". es jau iepriekš biju dzirdējusi par cilvēkiem, kuri apsēsti ar sāls kaitīgumu un lietot to ļoti ierobežoti, ja vispār lieto. es nolēmu parakt dziļāk un noskaidroju, ka nebūt nav nepieciešams no sāls atteikties, jo...

SĀLS

*Sāls ir balts, kristālisks minerāls, kura galvenā sastāvdaļa ir nātrija hlorīds (NaCl).

* Nav populārākas garšvielas par sāli.

* Taču pirms likt kaut ko mutē, tomēr mazliet vajag padomāt par to, kas tas ir (pretēji tam, ko es nesen teicu Elīnai)

Tik tālu, cik es saprotu, tad ir divi sāls veidi- akmens sāls (iegūts no sāls ezeriem) un jūras sāls (tiek iegūts no jūras ūdens). Katram no tiem vēl divi veidi- rafinēts un nerafinēts.  Nerafinēts nozīmē neapstrādāts, bet rafinēts- apstrādāts.

Tas, ko tradicionāli sauc par galda sāli ir rafinēts akmens vai jūras sāls. Rafinēts, kā jau minēju, nozīmē apstrādāts un šajā gadījumā tas nozīmē arī- neveselīgs. Šādu sāli mutē likt neiesaka. Galda sāls sastāvā ir 2,5% dažādu piemaisījumu- irdinātāji, mitruma absorbenti, jods un cita ķīmija, kuru neviens prātīgs cilvēks negribēs ikdienā lietot uzturā. Galda sāls tiek karsēts 600 grādu temperatūrā, tās iedarbības rezultātā mainās sāls ķīmiskā struktūra, kura arī negatīvi ietekmē cilvēka veselību.
Rafinēts sāls ir vairāk piemērots rūpnieciskai izmantošanai.

Uzturā vēlams izmantot nerafinētu (tātad neapstrādātu) sāli. Katram nerafinēta sāls veidam ir savas garšas un faktūras īpašības. Tas visticamāk nav sniegbaltā krāsā, jo netiek balināts.
Nerafinēta sāls sastāvā jau ir dažādas veselīgas vielas, taču to koncentrācija un klātbūtne ir atkarīga no konkrētā sāls veida. 
Nerafinēts sāls maksās vairāk, nekā rafinēts. Izskaidrojums tam ir pavisam vienkāršs- nerafinēts sāls ir paredzēts lietošanai uzturā, tas tiek īpaši savākts un ir veselīgs.
Nekļūdīsies, ja veikala plauktā izvēlēsies ķeltu sāli, košera sāli, nāves jūras sāli, Havaju salu jūras sāli vai "Flor de sal".

Tātad pastāv divas iespējas- indēt sevi ar rafinētu sāli vai lietot nerafinētu sāli, kas ir veselīgs.

* cilvēka asinīs ir aptuveni 1% sāls
* uz katriem 10kg svara, cilvēka ķermenī ir 1.4g sāls
* sāls nepieciešams, lai organismā cīnītos ar skābēm un normalizētu pH līmeni
* sāls nelielā daudzumā ir nepieciešams jebkurai dzīvai radībai
* sāls regulē ūdens līmeni ķermenī
* Aijovas universitātes zinātnieki atklājuši, ka sāls darbojas kā antidepresants
* ieteicams diennaktī patērēt ne vairāk kā 6g sāls
* sāli reizēm lieto kā zāles veģetatīvās nervu sistēmas disfunkcijas gadījumos

* pārāk daudz vai pārāk maz sāls var izraisīt krampjus un reibumu, kas var izraisīt nervu darbības traucējumus vai nāvi.
* par nāves cēloni var kļūt arī liels sāls daudzums, kas apēsts īsā laikā (1g uz ķermeņa kilogramu)
* sāls var tikt izmantots kā vemšanas izraisītājs, taču tas ir veselībai bīstami un var beigties letāli
* pārmērīgs sāls daudzums organismā izraisa holesterīna līmeņa svārstības un asinsspiediena paaugstināšanos

vairāk informācijas par sāli atradīsi www.jurassals.lv un www.cetrassezonas.lv kā arī visā plašajā tīmeklī

ak, jā, priecīgu zinību dienu!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru