23.09.11

piektdiena, 23. septembris

sakārojās torti. izcept torti ir jautrāk, nekā nopirkt veikalā. un arī lētāk.

šoreiz Black Forest cake, kuras nosaukumu biju apņēmusies netulkot, bet savu apņemšanos esmu lauzusi un saukšu to par Melnā meža kūku.

sāku ar vajadzīgo sastāvdaļu atrašanu mājās un veikalā. ar kaimiņiem neesmu tik draudzīgās attiecībās, lai ietu kaut ko aizņemties, bet arī tas ir labs variants, ja nu pietrūkst, piemēram, viena ola.
Tātad, ja Tu mēģināsi cept šādu torti Tev vajadzēs:


Biskvītam:

  • 265g miltu
  • 400g cukura
  • 65g kakao
  • 7g cepamo pulveri
  • 3g sodas
  • 5g sāls
  • 3 olas
  • 235ml piena
  • 120ml augu eļļas
  • 15ml vaniļas ekstrakta (es to aizvietoju ar vaniļas cukuru un visā visumā, ja veikalā nekā tāda nav un arī kaimiņš rausta plecus, tad var iztikt pavisam)
Pildījumam:
Ķiršu pildījumam:
  • 600g konservētu skābo ķiršu
  • 200g cukura
  • 30g cietes (oriģināli receptē bija rakstīta kukurūzas ciete, bet es izmantoju kartupeļu)
  • 5ml vaniļas ekstrakta
Putukrējumam:
  • 710ml saldā krējuma
  • 40g konditoru cukura (atkal jau atkāpos no oriģinālās receptes un izmantoju parasto, balto cukuru)

Varam sākt gatavot!

  1. šo torti iesaku sākt gatavot sākot ar ķiršu pildījumu. nokāš ķiršus, atstājot 1/2 glāzi to sulas. katliņā sajauc kiršus, ķiršu sulu, 200g cukura un cieti. uz lēnas uguns karsē līdz masa sabiezē. iemaisa 5ml (1.tējkaroti) vaniļas ekstrakta un noliek atdzesēties. sanāk kaut kas līdzīgs biezam ķīselim.
  2. tagad ķersimies pie biskvīta. ieslēdz krāsni un karsē līdz 175 grādiem pēc Celsija.
  3. lielā bļodā sajauc miltus, 400g cukura, kakao, cepamo pulveri, sodu un sāli. pievieno olas, pienu, eļļu un 15ml (ēdamkaroti) vaniļas ekstrakta. kārtīgi samaisa līdz visas sastāvdaļas veido viendabīgu masu.
  4. ietauko un iesmērē ar miltiem veidni. tajā ielej pusi no gatavās masas.
  5. cep 35 minūtes vai līdz brīdim, kad biskvītā iesprausts sērkociņš vai zobu bakstāmais kociņš, izvelkot nav aplipis ar mīklu.
  6. atbrīvo veidni no gatavā biskvīta, to atkal ietauko un iekaisa ar miltiem un liek cepties otru pusi mīklas. tā pat kā pirmo. gatavos biskvītus liek atdzesēties.
  7. Tagad varam ķerties klāt putukrējuma masas veidošanai. sajauc saldo krējumu ar 40g cukura. sakuļ stingras putas.
  8. atdzisušos biskvītus horizontāli pārgriež uz pusēm. to pavisam vienkārši un skaisti var izdarīt aptinot stingru diegu ap biskvītu un izvelkot cauri.

Gatavi pildījumi
Varam sākt būvēt torti.
Shematiski attēlota tortes uzbūve.
ņem pirmo biskvītu. uz tā uzsmērē putukrējumu, tam pa virsu ķiršu pildījumu, liek virsū nākamo biskvītu, tam uzsmērē putukrējumu, liek nākamo biskvītu, uzsmērē ķiršu pildījumu, liek nākamo biskvītu. noziež tortes sānus ar putukrējumu. virsējā biskvīta kontūru izdekorē ar putukrējumu, bet vidū liek atlikušo ķiršu masu.
noliekam vēsā vietā, ko es saucu par ledusskapi, torti uz pāris stundām ievilkties. tikai neaizmirsti, ka tā tur ir.pēc nedēļas torte diez vai vēl būs ēdama.


Viens! Divi! Gatavs! 
Labu apetīti!


manējā gan neizskatās tik labi kā biju cerējusi, taču nevar visu gribēt uzreiz. šī ir tikai otrā reize, kad vispār cepu torti. gan ar gadiem izskatīties apetītelīgāki mani veidojumi.
par spīti mazliet sapļekušajam izskatam garšo labi un parasta piektdiena ir pārvērtusies par maziem svētkiem.

Sākotnēji domāju, ka melnā meža kūkas izcelsme ir Amerika, taču man par pārsteigumu tā nav. Šīs kūkas saknes meklējamas vācijā, kur tā tiek saukta par Schwarzwälder Kirschtorte, kas tulkojumā ir melnā meža ķiršu torte. Tradicionāli tortei tiek pievienots ķiršu liķieris, tomēr Amerikā pieņemts alkoholu nepievienot. Vācijā netiek atļauts Melnā meža kūku saukt par melnā meža kūku, ja tai nav klāt alkohola. Tas tiek uzskatīts par galveno sastāvdaļu. Lai vai kā, man ir izdevusies vai arī gandrīz izdevusies melnās meža kūkas amerikāniskā versija.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru