24.04.12

otrdiena, 24. aprīlis

[BubiS] ir aizrāvies ar rosīšanos pa virtuvi.
nē, [BubiS] tikai sagribēja virtuli!

VIRTUĻI, virtuļi, virtuļī!



Ņemam:
* 11 g rauga
* 60 ml silta ūdens
* 350 ml silta piena
* 100 g cukura
* 2 olas
* 60 ml eļļas
* 640 g miltu
+ aptuveni 1l eļļas vārīšanai
- 60 g sviesta
- 200 g cukura
- dažus pilienus vaniļas aromatizētāja
- 50 ml karsta ūdens (vai tik, cik nepieciešams)

Daram tā:
1. iejaucam raugu 60 ml silta ūdens. gaidām līdz uzputojas.
2. sajaucam pienu, cukuru, olas, 60 ml eļļas un raugu ar pusi no nepieciešamajiem miltiem. kad izveidojusies viendabīga masa, pamazām piejaucam klāt atlikušos miltus. Mīcām līdz tā nelīp pie pirkstiem (iespējams būs nepieciešams pievienot mazliet vairāk miltu, mīklai jāsanāk rullējamai).
3. Mīklu noliekam siltā vietā, lai uzrūgst. Uzrūgusi tā būs divreiz lielāka.
4. Izrullējam mīklu uz miltainas pamatnes, aptuveni 1,5 cm biezumā. Izgriež virtuļu formas ar speciālo virtuļu formiņu. Es tās vietā izmantoju divas glāzes. ar lielāko izgriezu virtuli, bet ar mazāko viducīti.
Izgrieztos virtuļus pārklāj ar dvielīti un ļauj tiem siltā vietā vēlreiz uzrūgt.

5. Atsevišķā pannā izkausējam 60 g sviesta, karsējot iejaucam tajā cukuru un vainiļas aromatizētāju līdz masa ir viendabīga. noņemam no uguns un pa vienai ēdamkarotei ūdens iejaucam izkausētajā sviestā līdz glazūra kļūst plānāka, bet ne ūdeņaina. Noliekam malā.
6. Uzkarsējam eļļu dziļā traukā. Pa vienam eļļā ieslidinām virtuļus. Kad tie uzpeld- apgriežam otrādi. abām pusēm jākļūst zeltaini brūnām.

7. Gatavu virtuli izņemam no eļļas un karstu glazējam ar iepriekš sagatavoto glazūru. Un beigās vēl apkaisām ar pūdercukuru!
8. Un no tā visa sanāk aptuveni 20 virtuļi. mmmm... gardi gan!

Iesaku:
  • taisīt mazāk glazūras, jo man krietni daudz palika pāri.
  • neēst visus virtuļus vienam- eļļā vārīti, sastāvā raugs un milti- ātri var resns palikt.
  • pagatavot dažādas glazūras, jo tieši no tām virtuļi iegūst savu garšu. bez glazūras gan man pārāk negaršo.

Visa šī vēlme pēc virtuļiem uznāca vakar vakarā kopā ar māsu skatoties Simpsonus. Domājām jau uzreiz mēģināt pagatavot, bet tad sapratām, ka ir jau pārāk vēls, lai trakotu virtuvē. Tad nu atliku to uz šodienu. Un labi, ka tā, jo pa virtuvi ņēmos es ilgi un dikti- vismaz 2h (ar visu trauku mazgāšanu, uzrūgšanas gaidīšanu un virtuļu vārīšanu (mazā katliņa dēļ nācās vārīt katru virtuli atsevišķi)). Bet es jau parasti čammājos pa virtuvi un darbiņus, kurus var izdarīt veikli, veikli, daru ilgi, ilgi! Tāpēc gatavošanas ilgums atkarīgs no tā cik saimniece/ saimnieks steidzas un cik palīgu (esmu dzirdējusi- jo vairāk, jo sarežģītāk). 

Lai garšo!

1 komentārs: