14.02.11

pirmdiena, 14. februāris

‘’Ja tevis nebūtu, 
kur liktu mīlestību savu. 
Vai apmainītu to
pret nopelniem un slavu? 
Ja tevis nebūtu, 
man pietiktu ar prātu, 
bet skumstot vienatnē
es tevi izdomātu.’’
/autors nezināms/ 

Svētā Valentīna diena, Valentīna diena, Sirsniņu diena, Mīlestības svētki vai kā nu kurš tos sauc.
Diena, kurā cilvēki pastiprināti izrāda viens otram simpātijas.
Daži šo dienu gaida visu gadu, daži negaida. Vieni par to priecājas, citi dusmojas vai ignorē. Daži priecājas par mīlestību, kas ir viņiem apkārt, daži skumst pēc mīlestības. Attieksmes ir ļoti dažādas. Un tomēr gaisā virmo mīlestība.

Vikipēdija saka, ka  "mīlestība ir vienas no cilvēka augstākajām jūtām. Tas ir īpašs psihofizioloģisks stāvoklis, kas cieši saistīts ar augstāko nervu darbību. Dažas mīlestības izpausmes, kā pieķeršanās un uzticība, ir novērojamas arī augstāk attīstītajiem dzīvniekiem.
Pamatojoties uz izpētītajām versijām par mīlestības iedarbību uz cilvēka prātu, atklāts, ka liela daļa no hormoniem, kas iemīloties nokļūst cilvēka smadzenēs, ir pozitīvi iedarbojušies uz cilvēka psihi un palīdz uzlabot domāšanu.
Sengrieķu filozofi izšķīra četrus mīlestības veidus:
  • Agape (αγάπη) - dievišķā mīlestība, mīlestība pret tuvāko, uzupurēšanās. Sākotnēji jēdziens nozīmēja draudzīgas vakara maltītes.
  • Eross (ἔρως} - fiziskā tieksme, kaislības, romantiskā mīlestība. Stihiska, kaislīga pašatdeve; pacilāta iemīlēšanās. Platona filozofijā nozīmēja tieksmi pēc pilnības, iegūstot skaistumu.
  • Filija (φιλία) - mīlestība kā draudzība, viena cilvēka patika pret otru. Empedokla filozofijā kosmiska pievilkšanās tieksme, pretēja naida spēkam.
  • Storge (στοργή) - ģimeniska, radnieciska mīlestība, pieķeršanās."
Latviešu valodas vārdnīcas 1987. gada izdevumā rakstīts, ka mīlestība ir
"1.emocionāls stāvoklis, kam raksturīgas dziļas simpātijas, sirsnība (pret pretējā dzimuma cilvēku) un jutekliska tieksme (pēc tā).
2. dziļa sirsnība, dziļas simpātijas (pret kādu, pret ko), pašaizliedzīga pieķeršanās (kam).
3. dziļa interese, aizrautīga nodošanās (kam)."
"Mīlestība nav nedz liela, nedz maza. Tā ir tikai mīlestība. Jūtas nevar izmērīt kā ceļa ilgumu. Ja to tomēr darīsi – nevilšus sāksi salīdzināt ar to, ko kādreiz esi kaut kur redzējis, vai ar to, ko cerēji atrast. Un tad tev vienmēr nāksies klausīties svešos ceļojuma stāstos tā vietā, lai dotos ceļā pašam." Paulu Koelju

Mīlestība spēj darīt brīnumus. ar mīlestību gatavots ēdiens ir garšīgāks. darbs, kas tiek darīts ar mīlestību rit raitāk un nes lielākus augļus.

ir jauki, ka gadā ir viena diena, kurā cilvēki pastiprināti domā par mīlestību un izrāda to.
un tomēr man šķiet, ka mīlēt vienam otru vajadzētu katru dienu. 25 stundas dienā, astoņas dienas nedēļā.

neaizmirstiet mīlēt sevi! tikai tie, kas iemācās mīlēt sevi ir spējīgi saņemt mīlestību no citiem. Un Zenta Mauriņa ir teikusi, ka  "reiz saņemta mīlestība ir jādāvina tālāk, citādi tā pārvēršas indē, kas saēd glabātāja trauku."






 Video- dziesma. Paraugs tam kā sevi jāmīl.


Mīliet sevi!
Mīliet viens otru!
Vairojiet mīlestību!

Priecīgu atlikušo Valentīna dienas daļu (kas dažiem noteikti ir vai tikai būs priecīgākā visā dienā. :p )!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru